TENDÈNCIES

De la mateixa manera que la moda tèxtil evoluciona, l'interiorisme, i especialment si està vinculat amb la decoració comercial en botigues de moda, es veu impulsat per un estilisme que s'emmiralla al producte que exposa, ja sigui copiant-ne l'estil, o bé desmarcant-se'n per tal d'afavorir-ne el contrast i ressaltar-lo.


Ens són familiars els mots Vintage, reciclatge, recuperació o ecologic, que no són equivalents, però que darrerament els veiem utilitzar per definir una tendència que no acaba de tenir un nom concret.

Quan ens referim a un objecte vintage, volem dir que és un objecte antic, sense arribar a ser d'antiquari. Sinònim de retro o clàssic, però amb un aire refinat, amb exclusivitat, doncs sovint ha estat produït en poques unitats, de qualitat pel que fa a materials i manufactura, en gran mesura realitzats artesanalment, amb un gran valor històric i estil. Per tot això, quan aquest es recupera i s'utilitza, encara que sigui de segona mà, dóna prestigi a qui ho posseeix, vesteix o exposa, ja sigui restaurat o en el seu estat original.
D'altra banda, hi ha objectes que es fabriquen de nou amb materials recuperats o reciclats, ja sigui parcial o en la seva totalitat, i seguint la tendència actual, és ben vist no tansols fer-ho, sinò que es noti que els materials ho són, doncs es deixen vistos amb els traços dels anys passats, per tant si parlem de mobles no caldrà pulir-los ni envernissar-los, sinò que cal que aquests mostrin el desgast natural dels anys.
A vegades s'anomena a aquests artícles ecològics, doncs s'els dóna una nova vida, però per tal que ho siguin, cal analitzar també com es recomponen o manipulen, quins altres materials s'incorporen per tal de comprovar que el cicle de fabricació i de vida segueixin uns criteris que han d'anar més enllà de l'aprofitament d'un material de base.


Bledeco Decoració s'ha vist immers en diversos projectes de decoració comercial on la línia vintage+recuperació ha primat en el projecte i on la manipulació ha hagut de ser escassament visible i el tractament de la fusta (pulit, envernissat o lacat) pràcticament nuls, deixant el material reutilitzat en el seu estat de desgast. En el cas d'incorporar nous materials, ha calgut assimilar un aspecte envellit.
Resulta curiós veure com aquest estil coexisteix amb el dels acabats pulcres i lluents, envernissats i lacats perfectes, fabricació delicada i treball acurat de personal i maquinària per a uns resultats excel·lents.
Al taller hi ha qui encara no entén aquest estil retro, i és que realment sobta quan ens veiem a nosaltres mateixos fabricant simultàniament botiges noves i botigues que quan les inaugurem ja ténen cent anys!
Val a dir que si marques com ESCALES, PEPE JEANS o LAURÉL ho encarreguen, deu ser perquè la moda ho mana; tant és així, que la tendència entra a les cases particulars, i nosaltres ens animem a recuperar portes, balconeres i mobles per a fer-ne armaris, taules o complements amb peces històriques dels clients o bé recuperades d'arreu.

Fins i tot dissenyadors reconeguts, com PIET HEIN EEK en fan art funcional amb fusta recuperada. Us en deixem una mostra.